Nya banor?

Jag hörde ett önskemål om nya banor, kul tycker jag! Jag tror vi klarar att kommunicera olika banor olika kvällar (vi behöver så klart inte ha olika varje kväll), men om så många andra kappseglingar klarar att kommunicera banan på morgonen borde vi kunna kommunicera “veckans bana” eller något liknande.

Finns det förslag och önskemål på banor så skriv här. Tänk på att vi skall ha minst 3m vattendjup, att det skall gå att segla på ett säkert sätt utan att vara allt för trångt och att det skall vara genomförbart på en kväll för båtar med SRS på typ 0,8 med utgångspunkt vid Morarna, idag är ju banan på ca 5,5 distans. Om vi väljer banor efter väder så klarar vi både förslag som är längre och kortare än så.

7 Replies to “Nya banor?”

 1. Runda ostpricken vid Havtornudd, tillbaka och runda lilla Rotholmen, hem norr om stora Rotholmen, ca 6,3 distans.
  Annars gillade jag också banan Norrhällan och tillbaka.

 2. Vi måste tänka på att det oftast inte blåser så mycket på kvällarna. Svårt att få kortare bana än vad ni redan har. Skulle vara lilla Rotholmen och tillbaka, men är kanske inte sä rolig.
  Norrhällan och tillbaka är nästan 8 distans. Lite väl långt för ett kvällsrace?
  Ostpricken utanför Havtornsudd, lilla Rotholmen och tillbaka låter som en rolig bana.

  Mvh Robert

 3. Målgång vid Långgarns udde kanske gör det lite lättare att lägga en ny bana. Sträckan från udden och in i hamn kan man ägna åt att ta ner segel mm.

 4. Vill ha en bana som är så rund som möjligt så man får träna på trim, segelskiften + att man får ganska lika förutsättningar som möjligt med tanke på hur olika båtar man har (SRS är ju baserat på en tänkt rundbana).

  Föreslår att man kör vanliga banan med start vid klubben, fast man rundar Oxpelle också samt går i mål vid ens Långgarns Fyr (som kortade banan).

  Helst vill jag segla så lite i viken som möjligt, det blir en straffspark utan dess like för alla med högre rigg vid vindar omkring syd, som ju är förhärskande i Stockholm. 🙂

  Vi kan också ha två banor – en längre bana för de kvällar det faktiskt blåser, och en kortare då det inte blåser; skall vi köra 8 M bana och det blåser under 5 m/s kan jag hoppa över att åka ner, jag hinner ändå inte i mål innan banan stänger, men det blåser det mycket hade en lägre bana suttit fint.
  Vilken bana som seglas för dagen skulle kunna skyltas på klubbhuset.
  Det förutsätter att alla banor startar på samma ställe så man inte behöver jaga till start i sista sekunden.

  • Jag är på. Då slipper man fundera på vägvalet efter Rotholmen 😉
   Enl Seapilot blir då din bana 4,9 nm och om man skulle sträcka ut den till t ex Vettskär 6,6 nm.

  • Tycker också det låter bra med Oxpelles grund och sedan målgång vid Långgarns fyr. En långre bana när det blåser lite (>6m/s?) kunde då vara att runda Norrhäll med även här målgång ens Långgarns fyr (ca 7.2 nm).